[Vuelta] Gesink strandt op één kilometer, Aru wint

Fabio Aru heeft woensdag de elfde etappe in de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Italiaan van Astana wist op de slotklim de beslissende aanval te plaatsen. De Nederlander Robert Gesink waagde een dappere poging, maar kwam ruim een kilometer tekort voor de zege.

De ruim 153 kilometer lange etappe van Pamplona naar San Miguel de Aralar zal vooral de boeken ingaan als de etappe waarin favoriet Nairo Quintana af moest stappen na weer een valpartij. Om de etappezege werd uiteraard gewoon doorgestreden, met de Wit-Rus Vasil Kiriyenka als laatste koploper die op de slotklim gepakt werd.

Op die klim deden de favorieten het in eerste instantie rustig aan, tot op 6 kilometer van de streep Warren Barguil (Giant-Shimano) de aanval opende. Hij kreeg Gesink mee, maar moest de Belkin-renner al snel weer laten gaan. De Nederlander, geplaagd door allerlei blessures en privéproblemen, pakte al snel twintig seconden voorsprong op de favorieten.

In de groep met klassementsrenners werd de eerste tegenaanval ingezet door Daniel Martin van Garmin. Hij redde het niet, maar met iets minder dan anderhalve kilometer te rijden begonnen Alberto Contador en Daniel Navarro te versnellen. Binnen de kortste keren was het gat naar Gesink gedicht, waarna Aru aan een solo begon. 

De Italiaan werd niet meer bijgehaald, terwijl achter hem Alejandro Valverde Joaquim Rodríguez en Contador versloeg voor de tweede plek. Vijfde werd Chris Froome, die op de klim nog regelmatig in de problemen zat, maar zich toch terug kon knokken. Gesink kwam uiteindelijk als tiende binnen en werd de beste Nederlander, doordat Kelderman geen geweldige klim kende.