Honderden demonstranten gearresteerd in Hong Kong

De politie in Hong Kong heeft in de nacht van dinsdag op woensdag meer dan vijfhonderd mensen gearresteerd die meededen aan een sit-in. De sit-in volgde op een demonstratie waaraan dinsdag tienduizenden mensen deelnamen. Ze demonstreerden voor meer democratie.

De betoging was toegestaan, maar toen een groep demonstranten 's nachts een sit-in wilde houden, greep de politie in. 511 mensen werden opgepakt. De arrestaties werden verricht wegens samenscholing en het belemmeren van de politie bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Er waren volgens de politie dinsdag op het hoogtepunt bijna 99.000 mensen op de been. Onderzoekers van de universiteit van Hong Kong hielden het op 154.000 tot 172.000 demonstranten.

Aanleiding voor de demonstratie en de sit-in is een waarschuwing van de regering in Beijing dat Hong Kong weliswaar grote autonomie heeft, maar dat de regering uiteindelijk de dienst uitmaakt.

Hong Kong is een belangrijk financieel centrum en de inwoners willen zelf hun hoogste bestuurder kunnen kiezen. De communistische leiders in Beijing hebben beloofd dat dit vanaf 2017 zal mogen, maar dat de kandidaten eerst moeten worden goedgekeurd door een Beijing vriendelijk gezind comité dat ook alle eerdere leiders sinds de machtsoverdracht van Londen aan Beijing in 1997 heeft aangewezen.