China en Turkije grote spelers op wapenmarkt

China, Turkije en Tsjechië zijn uitgegroeid tot belangrijke exporteurs van handvuurwapens. Dat blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Nederland wordt door de VN gezien als grote wapenimporteur.

Volgens het Small Arms Survey, een onafhankelijk onderzoeksproject van het Graduate Institute of International and Development Studies in Genève, is de wereldwijde handel in lichte en handvuurwapens fors gestegen. In 2001 werd nog voor 2,38 miljard dollar (1,75 miljard euro) verhandeld. In 2011 was dat al toegenomen tot 4,63 miljard dollar (3,42 miljard euro). Vooral de export en import van munitie floreerde, gevolgd door de handel in pistolen en revolvers en die in jachtgeweren.

In 2011 is het aantal landen dat voor meer dan 74 miljoen euro aan wapens heeft geëxporteerd toegenomen tot veertien. In 2010 waren dat er nog twaalf. De lijst van grootste exporteurs wordt aangevoerd door de VS, gevolgd door Italië, Duitsland, Brazilië, Oostenrijk, Zwitserland, Israël, Rusland, Zuid-Korea, België, China, Turkijë, Spanje en Tsjechië. Nederland komt niet voor op de lijst met grootste wapenexporteurs.

De VS importeren de meeste vuurwapens, maar ook Italië voert grote hoeveelheden wapens in. In totaal zijn er acht landen die voor dan 74 miljoen euro aan wapens importeerden. Naast de VS en Italië zijn dat Canada, Duitsland, Australië,Thailand, Groot-Brittannië en Frankrijk. Nederland importeerde in 2011 voor bijna vijftig miljoen euro. Dat geld werd vooral besteed aan munitie, militaire vuurwapens, onderdelen en wapens voor de plezierjacht.