China: verraad baarddragers

China roept bewoners van de roerige regio Xinjiang op om hun buren erbij te lappen, wanneer deze hun baard laten staan. De politie vind het nuttig om een goed beeld te krijgen van de religieuze elementen in de maatschappij en menen dat mensen die hun baard laten staan, zich nog wel eens bezig kunnen houden met dingen waar ome Mao niet vrolijk van werd.

In het gebied wonen veel moslims die zich –hoe kan het ook anders- niet thuis voelen in de Volksrepubliek. De etnische Turkmenen en Oeigoeren zijn van mening dat China niets investeert in de regio en dat ze zijn aangewezen op hun eigen identiteit en cultuur. De laatste tijd is het behoorlijk onrustig geweest in Xinjiang, de Han-Chinezen botsen geregeld met de islamieten.

De Chinese autoriteiten zijn nu een campagne begonnen tegen religieuze uitingen. Tipgevers die een haatbaard verklikken worden beloond met een bedrag tussen de 8,5 en 8500 euro. Tevens worden vrouwen aangespoord om geen hoofddoekje meer te dragen.

In Kashgar, de tweede stad van Xinjiang, hebben islamitische vrouwen te verstaan gekregen dat ze hun hoofddoek moeten afdoen in een openbaar gebouw en dienen mannen zich te melden, teneinde hun baard af te laten scheren.

China heeft zijn greep op Xinjiang erg verstevigd sinds de bloedige, islamitische aanslagen van vorig jaar. Veel Oeigoeren willen zich afscheiden van de Volksrepubliek en zetten hun mening kracht bij met explosieven.