Vijf jaar cel en tbs voor doodsteken moeder

De 25-jarige Purmerender die in januari zijn moeder doodde is woensdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Alkmaar acht bewezen dat de man zijn moeder met 32 messteken ombracht in haar flat in Purmerend. Het vonnis komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Volgens de rechtbank heeft hij door het doden van zijn moeder en de manier waarop hij dit heeft gedaan de nabestaanden onherstelbaar leed toegebracht. De man is zwakbegaafd en heeft een ernstige gedragsstoornis. Het doden van zijn moeder kan hem daarom minder worden toegerekend, menen deskundigen. De rechtbank is het daarmee eens. De man gebruikte ook coke en te veel alcohol.

De Purmerender zat al zes jaar in een kliniek voor jeugd-tbs. Vorig jaar augustus kwam hij vrij. Enkele maanden later beroofde hij zijn moeder van het leven. Veel instanties hadden zich met de man bemoeid, maar konden niet voorkomen dat hij zijn moeder het leven benam. Zijn jeugd-tbs kon wettelijk gezien niet worden verlengd.

Zijn moeder was bang dat haar zoon haar zou vermoorden, bleek twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak. Haar andere kinderen bracht zij onder bij haar ex-man. "Een tikkende tijdbom", zo noemde de officier van justitie de man.

Advocaat Erik van den Pol zei nog niet te weten of zijn cliënt in hoger beroep gaat tegen het vonnis.?