[Tour] Zeer zware knieblessure Andy Schleck

Andy Schleck heeft bij zijn valpartij in de derde etappe van de Tour de France een zeer ernstige knieblessure opgelopen. Volgens zijn ploeg Trek heeft de Luxemburger de binnen- en buitenbanden van zijn knie afgescheurd, heeft hij een scheur in zijn meniscus opgelopen en zijn meerdere botten gekneusd.

De 29-jarige Schleck wordt op woensdag al geopereerd. In de etappe naar Londen ging een andere renner door een 'fan' onderuit, waarna Schleck tegen het asfalt sloeg. Het jongere broertje van Fränk Schleck won in 2010 de Tour de France door een diskwalificatie van winnaar Alberto Contador in verband met een dopingschorsing.

In 2009 en 2011 werd Schleck tweede, maar daarna lukte onder meer door een heupblessure niks meer. Na de Tour van 2011 kwam hij vooral in het nieuws vanwege het vele afstappen en het zeer matige presteren. Zo haalde hij in de jaren na zijn tourpodium nog maar één keer de toptien in een wedstrijd: Hij werd op grote achterstand tiende tijdens het Luxemburgs kampioenschap van 2013.

Er leek vorig jaar wat hoop te zijn toen hij zich naar de twintigste plek in het eindklassement van de Tour wist te vechten, maar hij sloot het jaar af door in vijf wedstrijden op rij de finish niet te halen. Ook dit jaar verliep dramatisch, tot hij bij het nationaal kampioenschap plots derde werd. Door zijn nieuw opgelopen zware blessure lijkt het einde van de loopbaan van de Luxemburger echter snel in zicht te komen.