Braziliaanse media: "We zijn afgeslacht"

Het Braziliaanse voetbalelftal is volledig afgeslacht in de halve finale van het WK voetbal. Dat koppen de kranten in Brazilië na de pijnlijke 7-1 nederlaag tegen Duitsland in Belo Horizonte. "Duitsland vernietigt Brazilië en gaat naar zijn achtste WK-finale. Voor de Brazilianen eindigt de droom van een zesde wereldtitel in een nachtmerrie", schrijft de krant Folha de São Paulo.

"Onherkenbaar en volledig gedomineerd, zeker in de eerste helft, werd het Braziliaanse elftal afgeslacht en met 7-1 te kijk gezet", gaat de krant verder. "De grootste nederlaag in de honderdjarige geschiedenis van het Braziliaanse voetbal, die stond op 6-0 in 1920 tegen Uruguay."

"Schaamte der schaamtes", kopt de sportkrant Globo Esporte. "De Goddelijke Kanaries konden niets anders dan toekijken naar de dans die de Duitsers opvoerden in een onvergetelijke middag." Brazilië was volgens Globo volledig van slag door de enorme druk en de afwezigheid van spelverdeler Neymar.

De krant verhaalt verder dat over tien, twintig of vijftig jaar kinderen of ongeborenen deze uitslag zullen zien en verwondert zullen zoeken naar een verklaring voor deze afslachting. "Geen enkel woord kan beschrijven wat de toeschouwers en 200 miljoen Brazilianen vandaag hebben moeten aanschouwen."

Opvallend was de staande ovatie van de Braziliaanse fans voor het Duitse team en een series aan olé's bij elke keer dat de Duitsers de bal naar elkaar overspeelden, stelt sportwebsite Terra. "Het was het meest beschamende optreden van een Braziliaans team ooit en de vernedering gaf de Brazilianen aanleiding om de tegenstander te eren."

De Braziliaanse media spreken van een 'Mineirazo', een verwijzing naar het grote trauma dat het land opliep in 1950 toen het in het Maracanã in Rio de Janeiro verloor van Uruguay met 2-1 en de wereldtitel misliep, 'Maracanazo' genaamd. De algemene conclusie is dat Brazilië een nieuwe vernedering in eigen land heeft doorstaan, nu tegen een weergaloos Duits team.