WK-succes levert KNVB weinig op

Het WK in Brazilië is voor Nederland een succes, maar voetbalbond KNVB houdt daar weinig geld aan over. In 2010 hield de bond na het verlies in de WK-finale een nettowinst van drie miljoen euro over.

"Maar zo'n bedrag gaan we nu sowieso niet halen, ik denk dat we een derde daarvan overhouden als we de halve finale verliezen", zegt directeur betaalt voetbal Bert van Oostveen tegen de NOS.

De KNVB ontving voor het WK een startpremie van acht miljoen dollar, plus één miljoen van de FIFA om aan voorbereidingskosten te besteden. Inmiddels staat de teller door het bereiken van de halve finales op 21,5 miljoen dollar, omgerekend 15,8 miljoen euro.

Als Oranje zondag in Brazilië de wereldtitel veroverd, loopt dat bedrag nog op naar 36,5 miljoen dollar (26,8 miljoen euro). Door de hoge kosten voor hotels, vliegtickets en de trainingskampen voorafgaand aan het toernooi blijft daar voor de KNVB echter weinig van over. Bovendien zal de bond bij een WK-titel winstpremies betalen aan de spelers.

Toen het Nederlands elftal de poulefase overleefde, leverde dat de KNVB een miljoen dollar op. De zege op Mexico leverde vijf miljoen extra op, waarna de bond uit de kosten was. "Vanaf toen ging het er voor ons zonniger uitzien", aldus Van Oostveen. "Al zie ik voorlopig alleen maar rekeningen binnenkomen, het geld van de FIFA laat nog even op zich wachten."