Krol: "Dit keer redden we het wel"

Ruud Krol heeft goede hoop dat Nederland dit jaar wereldkampioen wordt. De oud-international hoopt op revanche tegen Argentinië én Duitsland.

In gesprek met Voetbal International laat Krol weten dat hij vertrouwen heeft in een wereldtitel. "Ik denk we het dit keer wel redden." Oranje verloor immers al drie WK-finales, en Krol was bij de eerste twee van de partij als international.

Maandag is het exact veertig jaar geleden dat Oranje met 2-1 in en tegen West-Duitsland verloor. "Af en toe denk ik nog aan wat daar is gebeurd. Maar dan niet met idee van: hadden we het maar anders gedaan."

Vier jaar later was Argentinië het decor en opnieuw werd de finale van het gastland verloren. De aanloop naar de eindstrijd was volgens Krol niet zo rooskleurig als in '74. "De atmosfeer was toen heel anders, en dan doel ik op het buitengebeuren. In de eerste ronde zaten we in Mendoza op een berg. We keken uit op twee andere bergen, en die kwamen elke dag dichterbij."

"Daarna verkasten we naar Córdoba en leefden we op, zeker ook na de 5-1 zege op Oostenrijk. Zo'n overwinning geeft een boost. Dat is ook een parallel met dit WK. Ook toen hadden we een team dat wilde presteren", vervolgt Krol zijn verhaal.

"Nu zijn er 21 man gebruikt. Dat geeft aan dat het een homogeen team is dat per wedstrijd kan veranderen. Arjen Robben, Robin van Persie en misschien Wesley Sneijder en Ron Vlaar; verder is iedereen vervangbaar. En dat stralen ze ook uit. Dat komt ook door Louis van Gaal, als motivator en inspirator."

Krol was assistent-bondscoach van Van Gaal, toen in 2001 kwalificatie voor het WK werd misgelopen. "Hij heeft daar zeker van geleerd. We hadden een bijna uitgebluste groep. Dat heeft ons toen opgebroken. Vicente del Bosque, Bert van Marwijk en Marcelo Lippi, er zijn genoeg bondscoaches die die fout hebben gemaakt. Je moet vers bloed hebben."

Krol denkt dat Oranje in de finale tegen Duitsland komt te staan, dat in de halve finale moet afrekenen met Brazilië. "'Het wordt toch Duitsland. En dan kunnen we dit toernooi revanche nemen na Spanje en Argentinië voor alle verloren WK-finales."