Advocaat: "Van Gaal beste Nederlandse coach ooit"

Guus Hiddink en Dick Advocaat zijn onder de indruk van de prestaties van Oranje op het WK in Brazilië. De ervaren trainers zijn lovend over hun collega Louis van Gaal.

Hiddink volgt na het WK Van Gaal op als bondscoach van Oranje. De Achterhoeker vervulde die functie ook tussen 1994 en 1998. Hiddink bereikte met het Nederlands elftal tijdens het WK in Frankrijk (1998) de halve finales. Daarin bleek Brazilië te sterk na een strafschoppenserie.

Van Gaal staat woensdag met Oranje in de halve finale tegen Argentinië. De aanstaande opvolger van de Amsterdammer vond de keeperswissel (Tim Krul voor Jasper Cillessen) in de kwartfinale tegen Costa Rica een slimme zet van de technisch staf. "Ze hebben zich geweldig voorbereid", zei Hiddink tegen De Telegraaf.

"Een geweldig staaltje teamwork. Maar ik wil ook nog wel even de redding van Jasper Cillessen noemen, vlak voor het einde. Ook die is heel belangrijk geweest", aldus de oud-trainer van onder meer PSV en Real Madrid en voormalig bondscoach van Zuid-Korea, Australië en Rusland.

Advocaat, gedurende twee periodes bondscoach van Oranje, noemt Van Gaal de 'beste Nederlandse coach ooit'. "Dat heb ik ook al voor het WK gezegd. Louis heeft successen gekend bij alle clubs waar hij heeft gewerkt. Bovendien heeft hij, in elk opzicht, altijd de moeilijkste weg gekozen."

"Als er een coach iets met deze groep kon doen, dan was het Louis wel", aldus de Hagenaar, die het Nederlands elftal leidde tijdens het WK in 1994 en het EK in 2004. Van Gaal staat sowieso nog twee duels aan het roer bij Oranje. Na de wedstrijd tegen Argentinië wacht nog de finale of de troostfinale.