[Tour] Kittel wint openingsetappe, val Cavendish

Marcel Kittel heeft de eerste etappe in de Tour de France gewonnen. De Duitse renner van het Nederlandse Giant-Shimano won een tumultueuze massasprint in de straten van het Engelse Harrogate. Mark Cavendish was het grootste slachtoffer van de val en heeft mogelijk zijn sleutelbeen gebroken.

Kittel is ook de eerste drager van de gele trui, die door hertogin Kate werd uitgereikt. De 26-jarige Duitser won vorig jaar al vier etappes in de Tour en was eerder dit jaar twee keer succesvol in de Giro d'Italia.

Achter Kittel legden de Slowaak Peter Sagan (Cannondale) en de Litouwer Ramunas Navardauskas (Garmin) beslag op de tweede en derde plaats. De Nederlandse sprinter Danny van Poppel kwam er niet aan te pas.

De 190 kilometer lange rit van Leeds van Harrogate was weliswaar indrukwekkend vanwege de enorme mensenmassa langs de kant, maar had lange tijd weinig spektakel te bieden. Jens Voigt zorgde samen met de Fransen Nicolas Edet en Benoît Jarrier voor de eerste ontsnapping van de dag. Wat later ging de Duitse veteraan alleen verder, maar op zestig kilometer van de streep werd ook hij ingerekend. Voigt hield aan zijn inspanningen wel de bergtrui over.

Het peloton deed het opvallend rustig aan en kwam een uur later dan gepland in Harrogate aan. Daar kwam een abrupt einde aan de hoop van de fans op een ritzege voor Cavendish. De Brit, in het verleden goed voor 25 ritzeges in de Tour, kwam door een eigen fout hard ten val. Kittel reed stoïcijns verder en klopte Sagan met duidelijk verschil.