Verdachte aanslag Brussel wil Frans proces

De verdachte van de aanslag in het Joods Museum in Brussel wil niet worden uitgeleverd aan België. Hij zou in Frankrijk moeten worden berecht, zei zijn advocaat woensdag. Volgens de raadsman is er geen bewijs dat zijn cliënt degene is die in het museum drie mensen doodschoot.

De man, Mehdi Nemmouche (29), is in handen van de Franse autoriteiten. Woensdag verscheen hij voor een hoorzitting in de rechtbank in Versailles. Tegen hem is door België een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd.

Hoewel het er aanvankelijk op leek dat hij zich hier niet tegen zou verzetten, zal Nemmouche mogelijk donderdag op een nieuwe zitting in bezwaar gaan tegen uitlevering aan België. De verdachte is in Frankrijk gearresteerd en moet daarom in Frankrijk worden berecht, zei zijn advocaat Apolin Pepiezep. "We kunnen niet garanderen dat mijn cliënt in België beter wordt berecht dan in Frankrijk", zei hij.

Nemmouche werd vrijdag bij een routinecontrole op drugs in Marseille aangehouden. Hij had een kalasjnikov, een pistool en munitie bij zich. Hij wordt verdacht van de aanslag op het Joods Museum zes dagen eerder, waarbij drie doden en een zwaargewonde vielen.

De wapens die hij bij zich droeg waren van dezelfde types als het wapentuig dat bij de aanslag werd gebruikt. Volgens Pepiezep had Nemmouche de wapens gestolen uit een auto in België.

Nemmouche zat zeven jaar in de gevangenis in Frankrijk. Na zijn vrijlating vertrok hij naar Syrië. Hij bleef daar een jaar en sloot zich waarschijnlijk aan bij de radicaalislamitische groepering ISIS, die tegen de Syrische president Bashar Assad strijdt. In de gevangenis zou hij zijn geradicaliseerd.