Marktplaats deelt telefoonnummers van onbekenden

Marktplaats verstrekt persoonsgegevens van anderen aan mensen die hun interactiegeschiedenis opvragen. Dat bevestigt Marktplaats na berichtgeving van De Correspondent vrijdag. Het verstrekken van deze gegevens is een schending van de privacyvoorwaarden van de website.

Journalist Douwe Schmidt van het online nieuwsplatform vroeg inzage in zijn eigen gegevens. Van 32 mensen met wie hij in twee jaar interactie had, kreeg hij het e-mailadres, de woonplaats en het IP-adres van hun internetverbinding. Van veertien mensen werd tevens het telefoonnummer vermeld.

Marktplaats zegt de situatie te betreuren. "Wij kunnen alleen maar keihard sorry zeggen", aldus een woordvoerder. In het privacybeleid van de website staat dat persoonsgegevens niet worden verstrekt aan derden 'zonder uitdrukkelijke toestemming'.

Een verzoek om persoonsgegevens komt volgens Marktplaats bijna nooit voor. Het verstrekken van de gegevens is daarom niet geautomatiseerd. De website huurt een privacyexpert in als er weer een aanvraag binnenkomt. "Op korte termijn kiezen we voor zekerheid door een tweede persoon mee te laten kijken bij dit soort verzoeken."

Marktplaats wil nog niet ingaan op een oplossing voor de lange termijn. "We gaan eerst onderzoeken wat het beste werkt om deze situatie te voorkomen."

In 2012 raakte het bedrijf ook in opspraak, toen Rejo Zenger van Bits of Freedom bij het opvragen van zijn Marktplaatsgeschiedenis eveneens contactgegevens van derden kreeg toegestuurd. "In beide gevallen is de afhandeling door dezelfde persoon gedaan", aldus de woordvoerder. "Helaas is twee keer dezelfde fout gemaakt. Ons beleid om grondiger te zijn met dit soort aanvragen, heeft onvoldoende gewerkt."