'Vaak illegale handel in reptielen op Marktplaats'

Op Marktplaats vindt regelmatig illegale handel plaats in uitheemse reptielen en amfibieën. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Ravon. De organisatie, die onderzoek doet naar de beesten, ontdekte in totaal 33 advertenties waarin beschermde en bedreigde soorten te koop worden aangeboden. Daarvan stond 85 procent op Marktplaats, schrijft de organisatie in een verklaring.

In meer dan de helft van de gevallen gaat het in advertenties om bedreigde soorten zoals de vuursalamander, de boomkikker en de muurhagedis. Zo werd in een Limburgse dierenspeciaalzaak een vuursalamander aangeboden en in een Haagse dierenspeciaalzaak kamsalamanders.

Twee onderwijsinstellingen plaatsten online advertenties waarin gevraagd werd naar hazelwormen en levendbarende hagedissen. In Nederland is het sinds 1973 verboden inheemse reptielen en amfibieën te bezitten of te verhandelen, schrijft de organisatie in een verklaring. De enige uitzondering geldt voor onderzoek of educatie.

"Het onttrekken van dieren aan de vrije natuur vormt, zeker bij bedreigde soorten met geringe populatiegroottes, een serieus risico voor het duurzaam voortbestaan van populaties", staat te lezen in de verklaring. Ook kunnen de beestjes ziektes overbrengen op mensen.

"Onze hoop is dat ook opsporingsinstanties een extra oogje in het zeil houden", aldus de organisatie.