Veel stembureaus Oost-Oekraïne dicht

In meer dan de helft van alle kiesdistricten in Oost-Oekraïne hebben pro-Russische separatisten de voorbereidingen voor de verkiezingen van zondag onmogelijk gemaakt. Dat heeft het ministerie van binnenlandse zaken zaterdag laten weten.

Onderminister van buitenlandse zaken Serhi Jarovji zei dat de politie in slechts negen districten aanwezig zal zijn om de veiligheid te garanderen. Zeventien van de 34 kantoren van de kiescommissie in de regio's Donetsk en Loehansk kunnen niet worden gebruikt. Separatisten in die gebieden hebben de kantoren ingenomen of blokkeren de toegang, aldus het ministerie.

De separatisten hebben Donetsk en Loehansk al weken in handen. Ze hebben zich onafhankelijk van Oekraïne verklaard en gezworen de stembusgang te verstoren. De Russische president Vladimir Poetin riep de opstandelingen eerder op de door hen bezette overheidsgebouwen af te staan, maar de separatisten willen van geen wijken weten.

Oekraïne kiest zondag een nieuwe president. Als de peilingen van de afgelopen tijd enige indicatie zijn kan zakenman Petro Porosjenko de overwinning niet meer ontgaan. Porosjenko, die vanwege zijn belangen in de cacao-industrie ook wel de 'chocoladekoning' wordt genoemd, stevent af op een absolute meerderheid in de eerste ronde.