Pro-Russen doden Oekraïense soldaten

Bij een controlepost van het Oekraïense leger zijn elf militairen gedood, melden verslaggevers van AP. Volgens ooggetuigen werd de controlepost in het dorp Blahodatne bij Donetsk aangevallen door pro-Russische separatisten. Het Oekraïense ministerie van defensie bevestigde de aanval, maar wilde niks over het slachtoffertal zeggen.

Bij de controlepost stonden drie geblakerde Oekraïense pantserwagens en verscheidene andere uitgebrande legervoertuigen. AP-verslaggevers telden elf doden. Volgens de ooggetuigen raakten bij de aanval ongeveer dertig Oekraïense militairen gewond, van wie enkelen er ernstig aan toe zijn.

Volgens inwoners van Blahodatne reden de separatisten in een gepantserde geldtruck op de nietsvermoedende militairen af. Toen ze de controlepost waren genaderd gooiden ze de deuren open en openden ze van korte afstand het vuur op de militairen. De lezing van de inwoners kon niet onafhankelijk worden bevestigd.

Een commandant van de separatisten in Horlivka eiste de verantwoordelijkheid voor de aanval op. "We hebben een controlepost van het fascistische Oekraïense leger vernietigd op het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk", zei hij, verwijzend naar de eenzijdig uitgeroepen republiek in de regio.

De man, gehuld in een bivakmuts, liet op de binnenplaats van het bezette politiebureau in Horlivka een partij Oekraïense wapens zien die zouden zijn buitgemaakt. "Deze wapens zijn van de doden meegenomen, het zijn trofeeën." Er lagen automatische en scherpschuttersgeweren, raketwerpers en kogelvrije vesten.