Minder winst voor Ryanair door lagere prijzen

Ryanair heeft in het afgelopen boekjaar de winst zien dalen, mede door hogere concurrentie tussen Europese prijsvechters. De nettowinst kwam uit op 523 miljoen euro, een daling van acht procent. Dat heeft de Ierse luchtvaartmaatschappij maandag gemeld.

Ryanair waarschuwde in het najaar al dat de winst over het boekjaar dat eindigde op 31 maart lager zou uitkomen. Naast de prijzenslag kwam dat ook door de zwakke pond en de hogere brandstofkosten. De winstdaling is wel iets minder hoog uitgevallen dan was voorspeld.

De ticketprijzen van Ryanair lagen vier procent lager. Het aantal passagiers steeg met drie procent tot 81,7 miljoen, de bezettingsgraad verbeterde met een procent. Omdat Ryanair aan zijn passagiers bovendien meer extra diensten wist te verkopen naast het ticket, steeg de totale omzet met drie procent tot 5,03 miljard euro. De extra diensten maken nu een kwart uit van de totale omzet.

Voor de komende zomer heeft Ryanair al veel meer boekingen binnen dan vorig jaar. Dat komt door de lagere ticketprijzen, en doordat het vliegschema veel eerder bekend was. De prijsvechter verwacht dat de vliegtuigen hierdoor twee procent beter gevuld zijn, en dat de lastminuteprijzen gunstiger voor Ryanair uitvallen 'aangezien er dan minder stoelen beschikbaar zijn'.