Bondscoach Van Ass: "We liggen op schema"

De 4-3 zege van Oranje op Duitsland zorgde ervoor dat bondscoach Paul van Ass het vierlandentoernooi in Düsseldorf met een tevreden gevoel afsloot. Met nog dertien dagen op de WK-teller is het gemoed goed in het Nederlands kamp.

De vier dagen in de Rijnstad leverden overwinningen op tegen Engeland en Duitsland plus een nederlaag tegen de Belgen, die het toernooi wonnen. "Ik ben blij hoe we er voorstaan en blij met de lessen die we uit deze wedstrijden kunnen leren. We liggen op schema", stelde Van Ass. "Vandaag bleek weer dat de discipline heel belangrijk is en dat bij balverlies de bal er zo in kan liggen. Nu kan ik zeggen: kijk, hier ging het mis. Dat moet je voelen, leren dat zoiets niet kan. Het is een kwestie van bewustwording en het beperken van ons foutenpercentage."

"Alles bij elkaar opgeteld was dit een goed toernooi", zette Van Ass er een streep onder. "Het mooie van dit format is, dat het er in de wedstrijden serieus opgaat. Het is toch wat anders dan een potje op Ring Pass tegen de Engelsen. En dat voel je ook. Al had ik hier liever tegen Zuid-Korea (dat aanvankelijk ook naar Düsseldorf zou komen, red.) dan tegen België gespeeld. Dan speel je weer tegen een andere cultuur."

Van Ass krijgt zijn gewenste oefenduel tegen de Zuid-Koreanen alsnog. De Aziaten zijn evenals Spanje, Maleisië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika een sparringspartner in de resterende voorbereidingsdagen. De duels tegen de laatste twee tegenstanders duren twee keer twintig minuten.