Luchtruim Benghazi gesloten na aanval generaal

De Libische krijgsmacht heeft het luchtruim boven Benghazi gesloten na een aanval van een rebellerende generaal op islamistische strijdgroepen. Bij de aanval, die vrijdag plaatshad, kwamen 51 mensen om het leven en werden ook luchtaanvallen uitgevoerd. Sinds zaterdag mogen er geen vliegtuigen meer over de stad vliegen en is het vliegveld van Benghazi gesloten.

De Libische regering bestempelde de aanval van generaal Khalifa Hifter als een coup. Tripoli liet weten dat ieder vliegtuig dat over de stad vliegt zal worden tegengehouden. Ondanks de waarschuwingen zwoer Hifter zijn offensief voort te zetten. De generaal wil naar eigen zeggen het interim-kabinet afzetten en de orde in het wetteloze land te herstellen.

De aanval toont opnieuw aan hoe zwak het gezag van de regering in Tripoli nog altijd is. Sinds de omverwerping van het regime van Moammar Khadafi in 2011 ontbreekt er een functionerend centraal gezag en politieapparaat in Libië. Gewapende milities en facties strijden met elkaar om de macht. De recente benoeming van een interim-premier heeft daar vooralsnog geen einde aan gebracht.