Noord-Korea zegt niets van schip bij Libië te weten

Een olietanker die voer onder de Noord-Koreaanse vlag en waarop Libische rebellen olie wilden overladen is niet Noord-Koreaans. Dat heeft onderdirecteur van de Noord-Koreaanse Maritieme Autoriteit Jon Ki Chol donderdag gezegd.

Jon vertelde dat het schip wordt gebruikt door een bedrijf dat in Egypte is gevestigd. Volgens hem komt de boot wel uit Noord-Korea, maar is de registratie van het schip al eerder door Pyongyang ingetrokken. Jon liet documenten zien die de verwijdering van de 'Ochtendglorie' uit de Noord-Koreaanse en internationale systemen zouden aantonen.

Oost-Libische rebellen in het land die enkele olieterminals in handen hebben wilden de olie overladen op het schip in weerwil van de autoriteiten in Tripoli. Zij eisen meer autonomie. Analisten dachten dat Pyongyang via de opstandelingen Libische olie probeerde te kopen. Het schip werd maandag geënterd door Libische militairen en milities die gelieerd zijn aan de regering en is niet meer in handen van de rebellen. De tanker lag bij de haven Al-Sidra, die een van de grootste olieterminals van het land bezit.