'Geen legale wietteelt binnen gemeenten'

Het idee van 35 gemeenten om legale wietteelt toe te staan, lijkt in de in de prullenmand te belanden. Premier Mark Rutte heeft aangegeven er helemaal niets in te zien.

Hiermee lijkt de premier het tevreden houden van buitenlandse vriendjes belangrijker te vinden dan mee te werken aan de oplossing van de impasse die er nu is op dat gebied. Rutte vertelde AT5 en RTVNH: "Het probleem is dat het grootste gedeelte van die wiet naar het buitenland gaat. Ik kan Angela Merkel en François Hollande niet uitleggen dat een deel van de troep dáár terechtkomt. De export is het grootste probleem". Ook minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft - geheel volgens de verwachting - eerder al aangeven weinig in het voorstel te zien.

Eind januari ondertekenden tientallen burgemeesters en vertegenwoordigers van diverse gemeenten een manifest om het regulieren van wietteelt mogelijk te maken. De bedoeling was dat het produceren van wiet gedoogt zou gaan worden. Burgemeester Paul Depla van Heerlen liet zich al eerder uit over de kwestie: "Dit wordt niet meer geaccepteerd. Een kind van 5 begrijpt dat de huidige situatie onhoudbaar is. Alleen de minister lijkt dat niet te begrijpen".

De Minister-president lijkt hiermee ook op het niveau van een kind van 5 te zitten, volgens de gedachtegang van deze burgervader.