President Uruguay ondertekent wietregelgeving

Wiethandel is nu officieel legaal in Uruguay. President José Mujica en zijn ministers hebben de langverwachte wetgeving goedgekeurd. Aan het eind van het jaar moet de verkoop van door de overheid goedgekeurde joints bij apotheken van start kunnen gaan.

Uruguay is het eerste land ter wereld waar de hele productieketen van marihuana is gelegaliseerd. De hoop is dat op die manier drugscriminaliteit en verslaving worden tegengegaan. Bovendien meent president Mujica dat de overheid het recht van burgers om te experimenteren moet beschermen.

De verkoop van wiet is wel aan allerlei regels gebonden. Er zijn vijftien goedgekeurde soorten met minder dan 15 procent THC, de stof die mensen high maakt. Er is een systeem met vingerafdrukken opgezet zodat de verkoop gevolgd kan worden. Per huishouden mogen er zes planten gekweekt worden met een maximale jaarlijkse productie van 480 gram. Ook zijn kweekclubs toegestaan, bestaande uit vijftien tot vijfenveertig personen met maximaal 99 plantjes. Gebruikers mogen tien gram per week kopen, tot veertig gram per maand. De prijs wordt aangepast op de prijzen van illegale wiet.

Over twee weken wordt begonnen met de selectie van kwekers die de drugs aan de overheid zullen leveren.