Google moet oude persoonlijke gegevens soms wissen

Internetgebruikers hebben in sommige gevallen het 'recht om vergeten te worden' door Google. De zoekmachine moet daarom links naar verouderde, irrelevante informatie uit zijn zoekresultaten verwijderen, zo oordeelde het Europese Hof van Justitie dinsdag. Volgens het hof gaat het om privégegevens die de zoekmachine in beheer heeft.

De zaak tegen Google werd aangespannen door een Spanjaard wiens huis op internet te koop werd aangeboden omdat hij in de schulden zat. Inmiddels heeft de man die schuld afbetaald, maar op Google wordt nog gelinkt naar een pagina waar hij als schuldenaar te boek staat. Hij spande daarop een zaak aan tegen de Spaanse vestiging van Google.

In totaal zou de Spaanse rechtbank ongeveer tweehonderd klachten hebben gekregen van mensen wier verouderde persoonlijke gegevens nog steeds op Google circuleerden. Google verweerde zich door te zeggen dat het geen eigenaar is van de gegevens, maar er slechts naar linkt in de zoekresultaten.

Het hof in Luxemburg was het daar niet mee eens en stelt dat de Amerikaanse zoekmachinegigant in sommige gevallen resultaten op een bepaalde manier ordent en presenteert en die manier dus ook kan veranderen. Google was niet bereikbaar voor een reactie.