Plotse stijging asielzoekers Eritrea

Het aantal asielaanvragen uit Eritrea is de afgelopen maand explosief gestegen. Mogelijk gaat het om groepen die in georganiseerd verband naar Nederland reizen. Dat staat in een brief die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Het aantal asielzoekers uit Eritrea is gestegen van 980 in heel 2013 naar meer dan duizend alleen al in april van dit jaar. Dat is 'ruim veertig procent van het totaal aantal eerste asielaanvragen in deze maand'. Teeven schrijft aan de Kamer dat er extra personeel wordt ingezet om de opvangcapaciteit te vergroten en alle asielprocedures op tijd af te handelen.

De staatssecretaris sluit bovendien niet uit dat het om mensensmokkel gaat. "De veelal vergelijkbare verklaringen die de Eritreërs bij hun intake afleggen over hun reisroute en het gelijke bedrag in euro's dat ze veelal bij zich hebben, kunnen een indicatie voor mensensmokkel zijn", aldus het ministerie.

Om die reden heeft Teeven de IND, de Koninklijke Marechaussee en de Vreemdelingenpolitie opdracht gegeven extra alert te zijn. De Europese organisaties Frontex en Europol zijn gevraagd alle informatie over de reizen van deze asielzoekers in kaart te brengen. Op basis daarvan worden mogelijk aanvullende maatregelen genomen.

Ook in Duitsland, Zweden en Italië was er volgens Teeven eerder een verhoogde instroom van Eritrese asielzoekers.