Tunesië wil Star Wars-vakantieoord worden

Tunesië heeft de hulp ingeschakeld van stoere Storm Troopers uit de Star Wars-films. Woensdagmiddag zullen de marcherende mannen in witte bepantsering over de statige Bourguiba Avenue in de hoofdstad Tunis marcheren, waarmee de Tunesische overheid de kwakkelende toerismesector een impuls wil geven. In het Noord-Afrikaanse land werden eerder woestijnscènes uit de Star Wars-films opgenomen.

"We zijn deze campagne gestart om de unieke filmsets ten volle te benutten", zegt Zied Chargui, een topman van de Tunesische toeristensector en een van de bedenkers van de campagne. Zanger Pharrell Williams leende in maart zijn lied Happy al aan de campagne, en een online videoclip waarin allerlei Star Wars-figuren op het liedje dansen is ruim 1,7 miljoen keer bekeken. "Hiermee heeft de campagne internationale belangstelling gekregen, waar we heel blij mee zijn", laat Chargui weten.

Met het behoud van deze potentiële trekpleisters wil het land ook eens temeer onderstrepen dat er meer in Tunesië te doen is dan aan het strand liggen. Eerder deze maand startte de Tunesische overheid al een campagne om het dorpje Ong Jmel te redden. Daar werden de scènes in en om Mos Espa, het geboortedorp van hoofdfiguur Anakin Skywalker, gefilmd.

Het land maakt zich grote zorgen over de toerismesector, die doorgaans goed was voor zo'n zeven procent van het bruto nationaal product en zo'n vierhonderdduizend mensen een baan verschaft. Sinds de staatsgreep in 2011 verkeert het land echter in grote politieke onrust, waardoor de sector bijna instortte. De bezoekersaantallen trekken weer aan, maar met ruim zes miljoen toeristen in 2013 staat de teller altijd nog negen procent lager dan in 2010. De opnames voor de nieuwe Star Wars-film, de nog titelloze Episode VII, worden in Abu Dhabi gefilmd omdat de producenten Tunesië te instabiel achtten.