Zeeuwse commissaris verkenner in Den Haag

De Zeeuwse commissaris van de koning Han Polman gaat in Den Haag bekijken welke partijen deel willen uitmaken van een nieuw gemeentebestuur. Dat heeft de gemeente Den Haag zondag laten weten. De D66'er hoopt de gemeenteraad binnen een week verslag te kunnen doen van zijn verkenningsronde.

Polman werd aangezocht door lijsttrekker van D66 Ingrid van Engelshoven. Dat deed zij na gesprekken met alle lijsttrekkers van de politieke partijen die in de gemeenteraad zijn gekozen.

De 51-jarige Polman moet onderzoeken wat de belangrijkste opgaven zijn voor de stad. Ook moet hij bekijken wat de voorwaarden zijn voor goede verhoudingen in de gemeenteraad en tussen de raad en het te vormen college van burgemeester en wethouders.

D66 werd bij de verkiezingen van woensdag de grootste partij in de Haagse gemeenteraad. De partij kreeg acht van de 45 zetels. De tweede en derde partij in de hofstad werden de PVV met zeven zetels en de PvdA met zes zetels.

Polman is sinds maart vorig jaar commissaris van de koning in Zeeland. Hij volgde in die functie Karla Peijs (CDA) op. Tussen 1994 en 2001 was hij gemeenteraadslid in Den Haag. Daarna was hij nog burgemeester van Noordwijkerhout en Bergen op Zoom.