PVV gepeild als winnaar Den Haag, PvdA tweede

De PVV zou in Den Haag de grote winnaar zijn als nu gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. De PvdA, nu nog de grootste, zou naar de tweede plek opschuiven, blijkt dinsdag uit een peiling van onderzoeksbureau TNS NIPO in opdracht van de gemeente Den Haag.

Bij de vorige peiling, eind vorig jaar, ontliepen PVV, PvdA en D66 elkaar weinig. De PVV stijgt nu echter in de kiezersgunst van bijna achttien procent naar ruim twintig procent van de stemmen. Dit komt neer op negen à tien zetels. De PvdA volgt met zestien procent van de stemmen, wat goed is voor zeven zetels. D66 komt uit op zes en de VVD op vijf à zes zetels.

De Haagse Stadspartij zou op drie zetels uitkomen, net als SP, CDA en GroenLinks. Vlak daarachter komen ChristenUnie-SGP en Groep de Mos/ Ouderen Partij Den Haag (OPDH). "Naast de PVV staan ook de Haagse Stadspartij en SP op winst, terwijl ChristenUnie-SGP en Groep De Mos/ OPDH in één klap zetels binnenhalen", aldus de onderzoekers.

De politieke interesse van de Hagenaren blijkt niet om over naar huis te schrijven. Minder dan de helft van de stemgerechtigden geeft nog altijd aan tamelijk tot zeer geïnteresseerd te zijn in de gemeentelijke politiek.

Iets meer dan de helft zegt 'zeker wel' te gaan stemmen. Hoger opgeleiden (63 procent) geven beduidend vaker aan zeker te gaan stemmen dan lager opgeleiden (37 procent). De zogenoemde opkomstintentie van Hagenaren van niet-westerse afkomst (45 procent) ligt iets achter bij de intentie van autochtone Hagenaren (53 procent).

Bijna achthonderd mensen deden mee aan het onderzoek.