Berdych en Federer naar finale tennistoernooi Dubai

Tomáš Berdych heeft vrijdag de finale van het ATP-toernooi in Dubai bereikt. De als derde geplaatste Tsjech versloeg in de halve eindstrijd met tweemaal 7-5 de Duitser Philipp Kohlschreiber (7). De andere finalist kwam uit de wedstrijd tussen titelverdediger Novak Djokovic (1) en Roger Federer (4), waar Federer in drie sets de sterkste was: 3-6, 6-3 en 6-2.

Kohlschreiber begon goed aan het duel en kwam in de eerste set op een 5-3 voorsprong. Berdych richtte zich echter op en sleepte de set alsnog binnen. In het tweede bedrijf verliep op service tot de allerlaatste game, waarin Berdych de Duitser brak en zo een plek in de finale boekte.

Berdych, twee weken geleden nog winnaar bij het ATP-toernooi in Rotterdam, staat voor de tweede achtereenvolgende keer in de eindstrijd in Dubai. "De tweede finale op rij met zoveel geweldige spelers die meedoen is een geweldig resultaat voor mij", liet de tennisser weten. "Het voelt heerlijk om de bal zo goed te kunnen raken."

Djokovic, de nummer één van de plaatsingslijst, verdedigde zijn titel in Dubai. Federer was in 2003, 2004, 2005, 2007 en 2012 al eens de beste in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij kende tegen de Serviër een trage start en kwam al snel met 3-0 achter. Die vroege break wist hij in de eerste set niet meer te repareren.

In het tweede bedrijf moest de partij even worden stilgelegd door de regen, maar daarna sloeg Federer in de zesde game toe. De mondiale nummer acht gaf zijn aanvallende spel in de derde set een vervolg. Hij sloeg direct toe en bezegelde op 3-2 een tweede break. Na een gemiste backhand van Djokovic stelde hij de zege veilig.

Het was de eerste ontmoeting tussen Federer en Djokovic dit jaar. De Zwitser won in totaal zeventien van de 32 onderlinge ontmoetingen. De drie voorgaande ontmoetingen was de Serviër echter de sterkste.

Federer en Djokovic na de ATP World Tour Finals in 2012, met de Serviër als winnaar. (PRO SHOTS/Action Images)