Inzet lokpuber in chatbox mag straks weer

Agenten mogen zich straks op internet weer voordoen als minderjarigen om seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen aan te pakken. Dat staat in een wetsvoorstel van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) dat dinsdag voor advies naar de Raad van State is gestuurd.

Opstelten liet eerder al weten werk te maken van het voorstel in de hoop zedenzaken sneller op te lossen. Een nieuwe wet was nodig omdat de rechter de inzet van lokpubers eerder niet toestond. Volgens de minister moet het werk van politie en justitie straks weer makkelijker worden.

In het wetsvoorstel staan meer maatregelen om computercriminaliteit effectiever aan te pakken. Zo wil de minister dat politie en Openbaar Ministerie straks op afstand onderzoek doen in computers van criminelen en ook gegevens kunnen overnemen of ontoegankelijk maken. Ook kunnen straks verdachten verplicht worden om mee te werken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer.

Truecrypt kan hier een uitkomst bieden voor mensen die het minder op prijs stellen dat oom agent met een persoonlijke grudge je privézaken even door komt snuffelen.