Europese beurzen boeken klein verlies

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers deden het rustig aan na de recente opmars, terwijl de handel 's middags enigszins onder druk stond door een onverwacht sterke afname van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,3 procent lager op 400,77 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 658,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,1 procent. De FTSE-index in Londen sloot 0,5 procent in de min.

KPN stond in de onderste regionen van de AEX met een min van bijna 2 procent. Telefónica Deutschland verwacht dat Brussel woensdag met een officiële mededeling komt over de voorgenomen overname van de Duitse KPN-dochter E-Plus. Naar verluidt maakt de Europese Commissie dan een formeel bezwaar bekend tegen de overname. De betrokken partijen vertrouwen erop de bezwaren uiteindelijk weg te kunnen nemen.

PostNL ging verder omlaag en leverde 1,1 procent in. Het aandeel verloor maandag al bijna 20 procent na teleurstellende resultaten en vooruitzichten van het postbedrijf.

Vastgoedonderneming Corio was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,2 procent. Verf- en chemiebedrijf AkzoNobel volgde met een plus van 1,5 procent.

In de MidKap behoorde TenCate tot de sterkste stijgers met een winst van 1,7 procent. Het technisch textielbedrijf gaat koolstofvezels leveren die gebruikt worden in de Alfa Romeo 4C. Volgens SNS Securities is de overeenkomst "een belangrijke commerciële doorbraak" voor TenCate.

In Frankfurt leverde BASF 0,2 procent in. De Duitse chemiereus kampte zowel in het kwartaal als het hele jaar met negatieve wisselkoerseffecten, die bij de meeste divisies de omzetgroei tenietdeden.

Vivendi zakte ruim 1 procent in Parijs. Het Franse media- en telecomconcern zag de winst in 2013 met bijna 10 procent afnemen. De omzet ging met 2 procent omlaag.

De euro was 1,3750 dollar waard, tegen 1,3741 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde ruim 1 procent tot 101,71 dollar per vat. Brentolie werd bijna 1 procent goedkoper op 109,72 dollar per vat.