Euforisch slot Wall Street

De Amerikaanse beurzen hebben de eerste handelsdag van de week fors hoger afgesloten ondanks vrees voor een aanstaande Chinese kredietcrisis. De S&P 500 steeg maandag 0,6 procent naar 1.847,71 punten, de Dow Jones won 0,6 procent op 16.209,13 punten en de Nasdaq sloot 0,7 procent hoger op 4.292,97 punten.

De breder samengestelde S&P500 bereikte daarmee het hoogste punt in de geschiedenis, terwijl de technologiebeurs Nasdaq op het hoogste punt in liefst veertien jaar tijd sloot.

Beleggers negeerden daarmee in grote mate negatief nieuws. Uit data verzameld door persbureau Bloomberg en de U.S. Commodity Futures Trading Commission bleek maandag dat professionele beleggers speculeren op een daling van de S&P 500. Voor het eerst sinds september 2012 is er sprake van een netto shortpositie van de uitstaande futures die de koersbeweging schaduwt van de index.

Verder negeerden beleggers met de recordstanden de vrees voor een kredietcrisis in China. Lokale Chinese media berichtten vanochtend dat de Industrial Bank is gestopt met het uitlenen aan vastgoedontwikkelaars, wat de vrees voor een kredietcrisis aanwakkerde. Met name vastgoedfondsen en bankaandelen moesten het ontgelden in China.

Ook bleek dat de activiteit in de dienstensector van de Verenigde Staten in februari in een lager tempo groeide. De inkoopmanagersindex nam volgens voorlopige cijfers van Markit Economics af van 56,7 in januari naar 52,7 in februari, nadat het afgelopen maand nog op de hoogste stand in vier maanden noteerde.

Daar stond tegenover dat de G20, een bijeenkomst van de ministers van financiën van de 20 grootste economieën van de wereld en de voorzitters van de centrale banken, in het Australische Sydney de intentie uitspraken om circa 1500 miljard euro in de wereldeconomie te pompen. Met de injectie wil de G20 de wereldeconomie stimuleren. Doel is om de komende vijf jaar twee procent extra groei te realiseren in 's werelds grootste economieën.

Voor later deze week richten beleggers zich vooral op de kersverse voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, die donderdag een verklaring zal afleggen voor de bankencommissie van de Amerikaanse Senaat.

Facebook sloot 3,2 procent hoger nadat oprichter Jan Koum van Whatsapp een spraakfunctie voor de applicatie aankondigde. Vorige week nam het socialmediabedrijf de berichtendienst nog over voor negentien miljard dollar.

Beleggers reageerden met een plus van 3,1 procent positief op de inmenging van activistische aandeelhouder Carl Icahn bij eBay. Icahn beschreef eBay als een zeer waardevol bedrijf, maar gaf aan dat er in de top van het bedrijf een grote schoonmaak nodig is als gevolg van een 'flagrant' gebrek aan verantwoordingsplicht.