'Supertrio' zorgt voor 'Grieks schaatsdrama'

De broers Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens sieren dinsdag prominent de voorpagina's van de landelijke ochtendkranten. "Uniek supertrio", kopt De Telegraaf over de drie schaatsers, die goud, zilver en brons wonnen op de 500 meter bij de Olympische Spelen in Sochi. "Historisch", meldt het AD met vette letters, want Michel Mulder is ook nog eens de eerste Nederlandse olympisch kampioen op de sprintafstand.

De kranten wijzen ook op het minimale verschil tussen het goud van Michel Mulder en het zilver van Smeekens. "17,3 centimeter", heeft De Volkskrant berekend. Het AD komt uit op 20 centimeter. "Michel Mulder was op de 500 meter 12/1000 seconde sneller dan Jan Smeekens, bij een snelheid van 60 km/uur (op de streep) is dat 20 centimeter: een halve schaats."

Uiteraard reppen de kranten ook over de spannende ontknoping, waarin een tijdcorrectie kort na de laatste rit de eindstand bepaalde. "Een minuut waande Jan Smeekens zich olympisch kampioen. Michel Mulder bleek een fractie sneller", schrijft De Volkskrant, om daarna te concluderen: "Nederland is nu echt een sprintland".

"Een Grieks drama op schaatsen", kopt het AD in het sportkatern. "Maandag 10 februari groeide uit tot een onvergetelijke door het onwaarschijnlijke drama dat werd opgevoerd door Michel, Ronald en Jan, stoere schaatsers uit Nederland."

Trouw noemt op de voorpagina het Oranjepodium op de 500 meter "historisch" en is het eens met De Volkskrant: "In één klap is Nederland een sprintland".