Fans blijven thuis

Waar Sven Kramer in Vancouver zijn gouden medaille op de 5000 meter nog voor een zee van 3000 mensen kon vieren, is dat in Sochi nu tot een, weliswaar vrij luidruchtig en vrolijk, vijvertje geslonken.

Een rondgang bij de evenementen in Sochi komt erg Russisch over qua toeschouwers. Veel toeschouwers hebben zich af laten schrikken door de recente bomaanslagen, de veiligheidscontroles, de Russische bureaucratie of de grote bedragen die nodig zijn om het olympische Walhalla te bereiken.

In feite zijn er nu drie groepen buitenlanders op de Olympische Spelen afgekomen. Allereerst heb je daar de doorgewinterde wereldreiziger, die zich door niets of niemand laat afschrikken. Daarnaast heb je nog de groep van gelouterde Olympische Spelen-bezoekers, die naar elke uithoek afreizen, en uiteindelijk heb je nog de gefortuneerde toeristen of zakenmensen, die de organisatie aan derden hebben overgelaten. Zo is daar het voorbeeld van een 80-jarige Japanse toeriste, die voor een vijfdaagse reis, inclusief openingsceremonie en het kunnen aanmoedigen van haar favoriete figuurschaatser, een bedrag van zo'n 18.000 dollar kwijt was. Ter vergelijking, dat is het viervoudige wat ze kwijt was voor een bezoek aan de Olympische Spelen van Londen.

Ook de Nederlandse schaatsfans zijn een klein vermogen kwijt voor hun oranjekleurige aanwezigheid in Sochi. "We zijn zo'n 7.000 dollar kwijt.", aldus een fan. Oorspronkelijk zou de groep tien man groot zijn geweest, maar na alle obstakels zijn er nog vier man overgebleven. Het regelen van visa, toeschouwerspassen en de andere bureaucratie houdt veel mensen thuis.

Volgens de organisatie zijn er zo'n 40.000 bezoekers geweest op dag één. Er zijn echter ook 4.000 mensen die een kaartje hadden en niet zijn niet op komen dagen.