AEX houdt hoofd niet boven water

De Amsterdamse beurs is dinsdag opnieuw lager gesloten, maar het verlies was wel kleiner dan een dag eerder. De AEX bleek na het sluiten van de beurs 0,2 procent te hebben ingeleverd en eindigde op 382,98 punten. De grootste daler in de AEX was KPN.

De in de ochtend gepubliceerde resultaten over het vierde kwartaal van het telecombedrijf bleken slechter dan verwacht. Het aandeel KPN werd 4,8 procent minder waard. Analist Marc Hesselink van ABN AMRO sprak van een 'heel moeilijk' kwartaal voor KPN, met name gedreven door de Nederlandse mobiele consumentenmarkt en de zakelijke markt. Het telecombedrijf kondigde dinsdag bij de jaarcijfers tot tweeduizend banen te willen gaan schrappen.

Tegenover het verlies van KPN stonden winsten voor Aegon en ING van respectievelijk 0,9 en 1,0 procent. De financiële aandelen behoorden de afgelopen handelsdagen juist tot de grootste dalers. Ze trokken zich dinsdag op aan de koersstijging van UBS. De Zwitserse bank boekte in de laatste maanden van 2013 een stevige winststijging en werd daarvoor beloond met een koerswinst van ruim vijf procent.

In de AMX, die 0,2 procent won, behoorden de bouwers tot de sterkste stijgers. BAM won 2,2 procent en Heijmans 2,1 procent. USG People boekte echter de meeste winst. De uitzender werd dinsdag 2,6 procent meer waard. De grootste daler in de Midkap was Wereldhave met een verlies van 1,3 procent, gevolgd door ASM International met 1,2 procent.