PvdA'ers willen Merkies uit fractie zetten

De PvdA-europarlementariërs Thijs Berman en Emine Bozkurt willen niet meer samenwerken met hun collega Judith Merkies. De twee zijn boos omdat Merkies haar advocatenrekening zonder hun medeweten heeft gedeclareerd.

Merkies heeft volgens Berman en Bozkurt financiële afspraken geschonden, waardoor er 'onvoldoende vertrouwen is voor verdere samenwerking'. Volgens Berman en Bozkurt heeft Merkies ruim 31 duizend euro aan advocatenkosten gedeclareerd. Het gaat om kosten voor juridische bijstand in het kort geding dat Merkies vorig jaar aanspande tegen het PvdA-partijbestuur.

Berman en Bozkurt weigeren nog langer samen te werken met Merkies, en hebben het PvdA-bestuur gevraagd haar uit de eurodelegatie te zetten. Het partijbestuur neemt het verzoek in beraad, laat een woordvoerder weten. Ook vraagt het de commissie integriteit om zo snel mogelijk advies uit te brengen. De woordvoerder wil nog niet vooruitlopen op de consequenties voor Merkies, mochten de aantijgingen van Berman en Bozkurt volgens de commissie terecht zijn.

Berman en Bozkurt stellen dat Merkies de advocatenkosten buiten hen om heeft gedeclareerd bij het Europees Parlement, waarna ze ten laste zijn gekomen van het budget van de PvdA-eurodelegatie dat voor personeelskosten is bestemd.

Afgelopen najaar kwam Merkies in conflict met het PvdA-bestuur, nadat dat had besloten dat zij niet in aanmerking kwam voor het lijsttrekkerschap bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei. Merkies eiste via de rechter rectificatie van PvdA-voorzitter Hans Spekman. Die had gezegd dat Merkies een onkostenvergoeding waar ze volgens PvdA-regels geen recht op had, te laat had teruggestort. De rechtbank stelde Merkies in het ongelijk.