Rusland wil grootste deel Nederlandse melk weren

Rusland denkt erover het aantal Nederlandse zuivelproducenten dat naar het land mag exporteren met twee derde terug te brengen. Dat heeft een woordvoerder van de Russische voedseltoezichthouder Rosselchoznadzor tegen persbureau Itar-Tass gezegd. Het land klaagt al langer over het 'matige' toezicht op de Nederlandse zuivelproducenten.

Momenteel nemen Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland zuivel af van 64 ondernemingen. De Russische toezichthouder wil via een videoconferentie met Nederland overleggen over wat het een matig toezicht op de productie en het gebrek aan een betrouwbare certificering van melkproducten noemt.

Rusland vertrouwt het niet dat het toezicht op zuivelproducten niet door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt gedaan, maar door het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ). De garantie dat de zuivel veilig is moet volgens de Russen door de staat zelf worden afgegeven en niet door een agentschap.

Daar komt bij dat veterinaire inspecteurs certificaten zouden tekenen zonder zelf na te gaan of de producten in orde zijn. "Dat alleen al is bewijs dat de producten die Nederland levert onbetrouwbaar zijn."

Deze kritiek werd in oktober ook al geuit. De spanningen tussen Nederland en Rusland liepen toen onder meer vanwege de arrestatie van een Russische diplomaat in Nederland hoog op. Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) sprak die maand nog met de Russische minister van landbouw over de inspecties op Nederlandse zuivel. Een woordvoerder liet toen weten dat de twee een 'goed gesprek' hebben gehad.

Vanwege dat bezoek was al een gesprek gepland met haar Russische collega. De twee hebben een 'goed gesprek' gehad en er is gesproken over mogelijke oplossingen, aldus de zegsman. Vrijdag wordt de kwestie besproken met de inspecteurs.