'Supermarkten sluisden babymelk naar handelaren'

Supermarkten hebben tot voor kort grote hoeveelheden babymelk ingekocht, om deze weer door te verkopen aan handelaren. Doordat de Chinese vraag naar betrouwbare babymelk uit Nederland groot is, waren daar flinke winsten mee te behalen. Dat meldt De Telegraaf donderdag na gesprekken met babymelkhandelaren. In verschillende supermarkten is de babyvoeding op rantsoen, omdat er niet genoeg voorraad is.

Een van de handelaren zegt in de krant dat supermarkten onbeperkt konden inkopen bij een van de producenten, Nutricia. "Een eigenaar bestelde bijvoorbeeld acht pallets, zeg vijfentwintighonderd pakken Nutrilon. Ik kreeg een belletje dat ik er 2400 kon opkopen, de rest bewaarde hij voor in zijn winkelschappen." De producent zegt in de krant dat de doorverkoop een groot probleem is en dat het aan supermarkten is om daar een einde aan te maken.

De handelaren noemen in de krant met name filialen van Albert Heijn als startpunt van de 'grijze handel'. De supermarktketen zelf zegt tegen De Telegraaf dat beeld niet te herkennen. Ook brancheorganisatie CBL zegt tegen de krant niet op de hoogte te zijn van de bijverdiensten van de leden.

De Chinese zuivelindustrie heeft te kampen met kwaliteitsproblemen. In 2008 kwamen ten minste zes kinderen om het leven toen ze babymelk hadden gedronken die bleek te zijn vervuild. Ook vorig jaar werd vervuilde babymelk aangetroffen. Chinese ouders zoeken daarom hun heil bij onder meer Nederlandse melkpoeder. Vorige maand werd bekend dat Chinese investeerders in Assen een babymelkfabriek willen bouwen. Het is voor het eerst dat Chinezen een fabriek in Nederland bouwen voor de export naar eigen land.

Babyvoeding op rantsoen
Babyvoeding op rantsoen (Foto: FOK!)