CDA sluit alleen akkoord waarin geloofd wordt

Het CDA sluit geen compromis om het compromis. Dat is de leidraad van het nieuwe CDA, zei CDA-fractieleider Sybrand van Haersma Buma zaterdag op het congres van zijn partij in Leeuwarden.

De Tweede Kamerfractie van het CDA staat volgens Buma vooraan om een nieuwe richting aan Nederland te kunnen geven. "Maar alleen als het een richting is waar we als CDA van overtuigd zijn. Ik sluit alleen akkoorden waar ik echt in geloof", zei hij.

CDA-leider Buma liep uiteindelijk weg van de onderhandelingstafel over het drie weken geleden bereikte begrotingsakkoord tussen de coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.

In zijn toespraak stelde Buma verder dat Nederland in zijn ogen uit de crisis kan komen als banen en structureel herstel voorop worden gesteld. Dat was volgens hem ook de aanpak van oud-premiers van het CDA Ruud Lubbers in de crisis van de jaren tachtig en Jan Peter Balkenende aan het begin van de eeuw.

Beide CDA'ers waren er volgens Buma van overtuigd dat werk en economisch herstel niet worden gecreërd door de overheid. De overheid kan echter wel de omstandigheden scheppen waaronder de economie weer tot leven komt, aldus Buma. Het CDA wil een samenleving, waarin iedereen mee kan doen met een economie waarbij mesnen die het hardst werken niet het hardst worden 'gepakt' en een dienende overheid als schild voor de zwakken, zei hij.