Ruim twintig gewonden bij busongeluk A1

Bij het ongeluk tussen drie grote touringcars zaterdagmiddag op de A1 bij Muiden zijn 23 mensen gewond geraakt. Twee van hen zijn zwaargewond. Drie anderen hebben ook serieuze verwondingen, maar zijn er niet zo slecht aan toe als de andere twee, meldt een politiewoordvoerder.

Het ongeluk vond rond 12.30 uur door nog onbekende oorzaak plaats. In totaal waren zes bussen onderweg naar Scheveningen met aan boord 360 mensen, personeelsleden en familieleden van zorgonderneming De Friese Wouden die op een bedrijfsuitje waren. Drie van die touringcars, met daarin 170 mensen, raakten betrokken bij de aanrijding.

Hoe het met de zwaargewonde slachtoffers gaat, weet de woordvoerder niet. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Het Calamiteitenhospitaal, dat een grote oefening zaterdag voortijdig afbrak vanwege het ongeluk, meldde eerder vijftien gewonden te hebben opgevangen.

De identiteit van de slachtoffers is nog niet bekendgemaakt. Vanwege het ongeval werd de rijbaan van de A1 van Amersfoort naar Amsterdam volledig afgesloten. Omstreeks 15.00 uur meldde de politiewoordvoerder dat de weg wordt schoongemaakt. Verwacht wordt dat de snelweg rond 16.00 uur wordt vrijgegeven, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Vanwege het ongeval staat op de A1 van Amersfoort naar Amsterdam tussen Naarden-Vesting en de Vechtbrug zes kilometer file. De andere kant op staat een kijkersfile van zeven kilometer. Op de A6 van Lelystad naar Muiden staat drie kilometer file door het ongeval op de aansluitende weg. Ook op de A10 tussen Amsterdam-Noord en de Coentunnel staat een file van zes kilometer, vanwege extra verkeersdrukte door een omleiding.

De Friese Wouden laat weten dat de inzittenden die niet gewond raakten met nieuwe bussen naar een opvangplaats in Weesp onderweg zijn, waar ook slachtofferhulp aanwezig is. De medewerkers en hun familie worden zo snel mogelijk teruggebracht naar Friesland, aldus het bedrijf.