Advocaat maakte voor AZ een uitzondering

Dick Advocaat had eigenlijk geen interesse meer om clubtrainer te worden, maar maakte voor zijn oude club AZ een uitzondering. Dat zei de 66-jarige Hagenaar woensdag tijdens zijn presentatie. "Ik had het voor geen enkele andere club gedaan", stelde Advocaat, die claimde vier andere aanbiedingen te hebben afgewezen. "En daar zat een hele grote club bij, maar ik heb geen zin meer in het buitenland, met al die drukte en hectiek."

"Ik ben ook verrast dat ik hier zit, want eigenlijk was ik aan het wachten op een nationaal elftal", vervolgde Advocaat. "Maar vrijdag kwam AZ en toen begon het toch te kriebelen. Ik ken de mensen en heb hier eerder heel fijn gewerkt."

Zaterdag zaten beide partijen al om de tafel. Na twee dagen bedenktijd gaf Advocaat zijn jawoord. "Dit is voor mij het ideale moment om in te stappen."

Advocaat stond in het seizoen 2009-2010 al eens vijf maanden aan het roer in Alkmaar als opvolger van Ronald Koeman. Nu volgt hij Gertjan Verbeek op die werd ontslagen omdat de spelersgroep schoon genoeg van hem had.

Verbeek staat, net als Advocaat, bekend om zijn directe manier van communiceren. Toch ziet de Kleine Generaal verschillen. "Ik ben ook wel dominant, maar je kunt dingen op verschillende manieren zeggen. Misschien vertel ik het op een iets aardigere manier."

Geld speelde geen rol in de keuze voor AZ, vertelde Advocaat. "Anders had ik ergens anders heen moeten gaan. Ik kies voor de omgeving en het elftal. En het is dicht bij huis, dat is voor mij ook belangrijk." Advocaat ziet grote mogelijkheden weggelegd voor AZ. "Het is een fit elftal. De verschillen in de Eredivisie worden steeds kleiner. Ik ben benieuwd hoe ver we kunnen reiken."

Advocaat was recentelijk ook nog in gesprek met een nationale voetbalbond. "Maar zij konden mij geen uitsluitsel geven. Er waren nog twee of drie kandidaten over en ik was daar een van. Ik wacht rustig af wat er komt. De nieuwe kwalificatiereeks begint pas in augustus en september." Advocaat gaf toe dat Ierland geïnteresseerd was in zijn diensten.