Arrestaties voor miljoenendiefstal brandstoffen

In een onderzoek naar miljoenendiefstal van brandstoffen zijn dinsdag op 22 adressen in Nederland invallen gedaan. Ook zijn drie arrestaties verricht. De politie vermoedt dat met de illegale handel in de brandstoffen zo'n 6,8 miljoen euro is verdiend.

De 54-jarige en 27-jarige hoofdverdachten werden in hun woonplaats Dordrecht aangehouden. Een 48-jarige man uit Nieuw-Lekkerland werd op zijn schip in de buurt van Amsterdam opgepakt.

De verdachten zouden ervoor hebben gezorgd dat schippers die benzine of diesel vervoerden naar een klant, voordat ze daar aankwamen een deel daarvan illegaal op een andere locatie losten. De gestolen lading verkochten de mannen vervolgens aan transportbedrijven en andere grootverbruikers van brandstoffen voor een lagere prijs dan gebruikelijk.

De afnemers ontvingen een valse factuur van vermoedelijk speciaal daarvoor opgerichte bedrijven. Bij het overpompen, het vervoer en de opslag van de brandstoffen werd verder niet gewerkt volgens de milieuvoorschriften, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

De verdachten hebben volgens de politie misbruik gemaakt van de zogenoemde verliesnorm van 0,3 procent voor gasolie. Tijdens het vervoer van grote hoeveelheden minerale oliën kan door verdamping, meetonnauwkeurigheden, temperatuurschommelingen, krimping en uitzetting een klein deel verloren gaan. Over dat deel hoeft geen accijns te worden betaald.

Tijdens de actie dinsdag zijn elf auto's, twee tankauto's, drie vrachtwagens, een caravan en 25 duizend liter dieselolie in beslag genomen. In panden is duizenden euro's aan contanten aangetroffen. Ook is op tientallen bankrekeningen en onroerende goederen beslag gelegd.

De politie benadrukt dat het onderzoek nog niet is afgerond. Het netwerk van de verdachten wordt nog verder in kaart gebracht. Dat onderzoek richt zich niet alleen op Nederland, maar ook op het buitenland, aldus de politie. De douane gaat berekenen hoeveel accijns ontdoken is.