Politieschool: verwondingen horen erbij

Agenten in spe lopen ook in de toekomst kans gewond te raken bij trainingen. Dat is inherent aan fysieke trainingen, reageert de Politieacademie op klachten van leerlingen van de politieschool die gewond zijn geraakt bij een training waarvoor een kickbokser was ingehuurd. De school erkent wel dat bij die oefening fouten zijn gemaakt.

Tijdens een zogeheten weerbaarheidsweek raakten drie leerlingen gewond. Een van hen liep een gebroken kaak op, een ander gebroken ribben en de derde een hersenschudding. De kickbokser zou zijn doorgegaan terwijl de leerlingen op de grond lagen. Aan de leerlingen zijn excuses aangeboden.

De politieschool kondigde daarop een onderzoek aan. Daaruit is nu gebleken dat de academie steken heeft laten vallen en 'tekortkomingen in de aansturing en uitvoering' de oorzaken van het incident zijn. De richtlijnen worden aangescherpt en de verantwoordelijkheid voor de trainingen komt bij een andere afdeling te liggen.

Ook met de nieuwe maatregelen zijn 'blessures' niet te voorkomen, aldus de academie dinsdag in een verklaring. Het doel van de weerbaarheidsweek is immers de student zo goed mogelijk voor te bereiden op de echte praktijk. "Belangrijk kenmerk van de trainingen is dat het realistisch en praktijkgericht is. Als studenten in de praktijk komen moeten ze klaar zijn voor hun taak."