FOK!filmblik: Marathon Man (1976)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik weer een bijzondere film uit 1976 tegen. The Marathon Man was een ijzingwekkende film van John Schlesinger, die zeker bij de betere thrillers uit de zeventiger jaren mag worden gezien.

Marathon Man

Dustin Hoffman is Thomas "Babe" Levy, een student die in het laatste jaar van zijn opleiding zit. Babe woont in de stad New York, waar de laatste tijd een aantal raadselachtige moorden hebben plaatsgevonden. Ook een aantal leden van de geheime overheidsorganisatie The Division ontkomen niet aan de moordenaar. Als Babe er getuige van is dat zijn broer wordt vermoord ontdekt hij dat deze ook lid was van de organisatie, wiens taak het jagen op ontsnapte nazis was.

Marathon Man 1

Christian Szell: Is it safe?
Babe: Is what safe?

Is It Safe?
Is It Safe?

The Marathon Man was gebaseerd op het geijknamige boek van William Goldman, die ook het scenario voor de film zou schrijven. Goldman was alleen niet te spreken over het feit dat Schlesinger had besloten om het door Hoffman voorgestelde einde van de film te gebruiken, in plaats van het oorspronkelijke einde uit zijn verhaal. Na het verschijnen van de film verschenen er dan ook geruchten dat Dustin Hoffman en Laurence Olivier het absoluut niet met elkaar konden vinden tijdens het maken van deze film. Het personage Christian Szell (Laurence Olivier) was gebaseerd op de beruchte nazi-arts Josef Mengele. Na een aantal proefvoorstellingen van The Marathon Man besloot Schlesinger om de martelscène wat in te korten, omdat deze te misselijkmakend was. Laurence Olivier zou voor zijn rol in deze film een Oscar winnen.