Begraafplaats Margraten dicht om shutdown VS

De Amerikaanse militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten is dinsdag gesloten vanwege de problemen in de Verenigde Staten. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Eijsden-Margraten weten. Een verdere toelichting kon zij niet geven. De begraafplaats zelf was niet bereikbaar.

Het Amerikaanse Congres moest voor middernacht een wet aannemen om de overheid te financieren, maar de Republikeinen eisten in ruil voor hun steun dat de invoering van de zorgwet van president Barack Obama een jaar zou worden uitgesteld. De patstelling werd niet doorbroken en hierdoor blijven in de VS nationale parken, monumenten en musea voorlopig dicht. Achthonderdduizend ambtenaren zijn naar huis gestuurd. Overheidsmedewerkers die onmisbare taken uitvoeren, zoals luchtverkeersleiders en militairen, werken wel door.

Op de begraafplaats liggen Amerikaanse soldaten die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog. De begraafplaats werd in 2005 bezocht door de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush bij de herdenking van het einde van de oorlog.

De begraafplaats gaat waarschijnlijk pas weer open als in de VS overeenstemming wordt bereikt. Wanneer dat gebeurt, is niet bekend. Een shutdown duurt doorgaans enkele dagen.

De Amerikaanse ambassade meldt op haar website dat alleen handelsactiviteiten en activiteiten die de veiligheid van Amerikaanse burgers en de nationale veiligheid ten goede komen mogen worden voortgezet. De American School of The Hague in Wassenaar ondervindt geen hinder van de shutdown. Het is namelijk een private school en is dus niet afhankelijk van overheidsgeld.