Filmfestival Utrecht cruciaal voor acteurs

Het Nederlands Film Festival is zeer belangrijk voor de Nederlandse filmindustrie, daar zijn veel Nederlandse acteurs het over eens. "Dit festival is het platform om te laten zien wat we in huis hebben", zegt Carice van Houten voor de camera van Novum Nieuws.

Daar is haar goede vriendin Halina Reijn het mee eens. "Hier vieren we de Nederlandse film. Bovendien worden hier de nieuwe sterren ontdekt. Het NFF is duidelijk van levensbelang voor de Nederlandse filmindustrie."

Ook acteur Kees Boot weet dat het festival in Utrecht bepalend kan zijn voor het succes van een film of acteur. Hij speelt een dragende rol in Hoe Duur Was de Suiker, de slavernijfilm die woensdag het festival opende. "Het NFF is een icoon en een enorme promotie voor de Nederlandse film. Als Hoe Duur Was de Suiker in première was gegaan in Tuschinski, een van de mooiste zalen van Nederland, dan was er minder aandacht geweest. Zo simpel is het."

Voor Boot is het duidelijk dat veel filmcarrières door het NFF in een stroomversnelling zijn geraakt. "Kijk om je heen", zegt de acteur terwijl talloze collega's en andere filmmakers op de rode loper langskomen. "Deze mensen zouden er nooit zijn als het NFF er niet was geweest. Het is heus niet toevallig dat iedereen die iets in de Nederlandse filmwereld betekent bij de opening is van het NFF."

Daar kan Robert de Hoog over meepraten. "Mijn carrière is overduidelijk gelanceerd door het NFF. Ik stond hier als 18-jarig jongetje toen ik een Kalf won". De inmiddels 24-jarige acteur sleepte in 2008 een Gouden Kalf voor zijn bijrol in het drama Skin in de wacht. Sindsdien speelde hij in speelfilms als 170 Hz, Nova Zembla en App, en in de tv-serie Feuten. Zijn nieuwste film, het Engels gesproken Love Eternal, is geselecteerd voor achttien buitenlandse filmfestivals. "Ik ben daar ontzettend dankbaar voor, dus ik kom graag elk jaar terug naar Utrecht."

Voor de 37-jarige Van Houten geldt het NFF wellicht het sterkst als lanceerplatform. Zij won als enige actrice vijf Gouden Kalveren. Het exemplaar dat ze kreeg voor haar rol in Zwartboek uit 2008 betekende het begin van een internationale filmcarrière. "Het NFF is ieder jaar weer een warm bad voor me. Ik heb heel dierbare herinneringen aan dit festival."

"Daarnaast is de Nederlandse film over de hele wereld te zien en geliefd", gaat De Hoog verder. "We moeten vooral stimuleren dat we Nederlandse films en series blijven maken. Mensen willen die zien en we zijn er erg goed in. Het is voor het eerst sinds tijden dat we weer eens in Cannes waren genomineerd, met Borgman. We hebben heus een goede naam in de wereld."

Géza Weisz, vooral bekend van Alleen Maar Nette Mensen en de serie Verliefd op Ibiza, vindt dat Nederlanders zichzelf vaak tekort doen als ze het NFF en de Nederlandse film hebben. "We moeten eens ophouden met goede Nederlandse films 'on-Nederlands goed' noemen", zegt de 26-jarige acteur. "Ik zie een topfilm als Wolf, en dan noemt iedereen die 'on-Nedelands goed'. Vreselijk. Het is juist 'Nederlands goed'."

Daar speelt wat Weisz betreft het NFF een prominente rol bij. "Alle Nederlandse films zijn hier te zien. Hier worden ze groot gemaakt. Ik kom net terug van Film by the Sea in Vlissingen, en dat is een geweldig festival, maar het NFF is het belangrijkste. De Gouden Kalveren zijn de grootste Nederlandse onderscheidingen voor filmmakers. Hier gebeurt het elk jaar."

Tijdens het Nederlands Film Festival zijn zo'n driehonderd lange en korte films en documentaires te zien. Het festival loopt nog tot en met volgende week vrijdagavond. Dan worden de Gouden Kalveren uitgereikt.


Filmfestival Utrecht cruciaal voor acteurs (Foto: Novum)