VS willen aanval op Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zojuist aangegeven in een speech in de tuin van het Witte Huis, dat hij van plan is oorlog te voeren tegen Syrië. Het zal gaan om bombardementen vanuit de lucht en vanaf zee, geen grondinvasie.

Hij zal het voornemen zo snel mogelijk voorleggen aan het Amerikaanse Congres. Meer informatie en citaten volgen na de speech. Een vroege analyse van vele FOK!'ers duidt op 'slim wegkomen met de huidige internationale druk tegen de oorlog.' User Breekfast stelt:

"Brilajnte politieke zet. In een bijna onmogelijke positie waarin hij zat na het uitspreken van de rode lijn, met het argument komen dat een democratie goedkeuring vraagt van zijn congres voor het een militaire actie start.

En die goedkeuring van het congres is echt op zijn allerminst zeker, met een Amerikaanse bevolking die in grote meerderheid tegen Amerikaanse betrokkenheid is in het conflict.

Hiermee kan Obama onder een militaire interventie uitkomen, en als het toch voor stemt, staat hij in het binnenland een stuk sterker dan hij nu staat zonder goedkeuring."

Update 20:18 uur:
Obama stelt dat hoewel hij 'er vertrouwen in heeft' dat hij ook zonder toestemming van het parlement oorlog gevoerd kan worden tegen het regime van Syrië, dat door de VS beschuldigd wordt van de recente gifgasaanval die ruim 300 (VN-cijfers) tot ruim 1400 (VS-cijfers) doden als gevolg had.

De beslissing zal volgens Obama echter sterker staan als het Amerikaanse Congres erachter staat. Daarom zal zodra het zomerreces voorbij is, de kwestie worden voorgelegd aan de parlementsleden van de VS.

FOK!users roepen zoals hierboven al gesteld en masse dat het een slimme middenweg is tussen een deel van de wereld dat handelen eist en een ander deel dat handelen (behalve met VN-toestemming) afkeurt of voor represailles waarschuwt.

Professionele analyses zijn nog niet te vinden. Tot dan kun je updates lezen in het topic in Nieuws.