Timmermans belt met Kerry over Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voert donderdagavond telefonisch overleg over Syrië met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Timmermans is van plan Kerry te vragen zo veel mogelijk informatie te delen met Nederland. "Dat stelt ons in staat om zelfstandig een oordeel te kunnen vormen over wie hier de schuldige zou kunnen zijn."

Het belletje vindt plaats op initiatief van Kerry. De Amerikanen zijn volgens de minister heel stellig over hun 'positie'. "Ik zal ook tegen hem zeggen: als jij van ons wil dat wij serieus kijken naar jullie positie, zou het ons enorm helpen als je de informatie die je hebt met ons deelt."

Timmermans zei donderdag al dat het kabinet zonder volkenrechtelijk mandaat waarschijnlijk geen steun zal verlenen aan eventueel militair ingrijpen in Syrië. Dat is de 'les van Irak' en de aanbevelingen van de commissie-Davids die onderzoek deed naar de politieke steun die de regering destijds verleende aan die inval. De vraag om informatie die Timmermans Kerry wil stellen, is ook een gevolg van de oorlog in Irak. "Ik hoop dat hij in staat is met ons meer informatie te delen dan wij nu hebben", aldus de minister.

Timmermans vindt het een positief signaal dat Kerry contact zoekt. "Ik ben heel benieuwd wat hij mij op dit punt te melden heeft."