Timmermans: we moeten Syrië aanvallen

Militaire actie kan niet uitblijven als blijkt dat in Syrië chemische wapens zijn ingezet. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdagmiddag gezegd op een persconferentie met secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Timmermans zei dat de Syrische bevolking niet in de steek mag worden gelaten.

De minister benadrukte eerder dat Nederland sowieso niet in actie komt zonder mandaat van de Verenigde Naties. "Maar laat ik er niet omheen draaien: als er inderdaad bewijs is dat chemische wapens zijn gebruikt dan moet actie worden ondernomen", zei Timmermans. "Als je dat niet doet laat je niet alleen het Syrische volk in de steek, maar geef je ook een signaal naar de rest van de wereld dat dit soort oorlogsmisdaden onbestraft blijven."

Vorige week werd in de Syrische hoofdstad Damascus een aanval uitgevoerd waarbij vermoedelijke chemische wapens zijn ingezet. Daarbij zouden honderden mensen om het leven zijn gekomen. Eerder woensdag zei VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi dat er aanwijzingen zijn dat er een chemische substantie is gebruikt. Een team VN-inspecteurs is nu in Damascus om de berichten over de gifgasaanval te onderzoeken.

Timmermans drong er op aan dat de VN-inspecteurs de tijd krijgen om grondig onderzoek te verrichten.