SGP laconiek over vrouwelijke kandidaat

De partijtop van de SGP reageert vooralsnog laconiek op het bericht dat zich in Vlissingen een vrouw kandidaat wil stellen als lijsttrekker. Partijleider Kees van der Staaij doet het af als een 'lokale kwestie' waar hij niet op wil ingaan, zo meldt zijn woordvoerder. Het partijbestuur reageert vooralsnog ook niet.

Het is volgens de zegsman van de partij nog geen uitgemaakte zaak dat de 40-jarige Lilian Janse ook daadwerkelijk lijsttrekker wordt. "Maandag is de ledenvergadering. Op dit moment is Janse de enige kandidaat, maar mogelijk zijn er nog mannen die zich nu alsnog kandidaat stellen. Het kan nog alle kanten op." Of er intensief contact is tussen het partijbestuur en de lokale afdeling in Vlissingen wil de woordvoerder niet zeggen.

Het is voor het eerst dat een vrouw zich kandidaat stelt voor een politieke functie namens de SGP. Tot voor kort was dat onmogelijk, maar na jarenlange juridische procedures zag de streng gereformeerde partij zich dit voorjaar gedwongen haar omstreden vrouwenstandpunt aan te passen.