Volledige toespraak Snowden

Door de FOK!redactie voor u vertaald: de volledige toespraak die Snowden gisteren gaf in Moskou. Het was de eerste keer dat hij de wereld toesprak sinds Edward Snowden ruim een maand geleden zijn comfortabele salaris van 200.000 dollar per jaar opgaf door zichzelf ontslagen te krijgen. 

Snowdens speech
Hallo. Mijn naam is Ed Snowden. Iets meer dan een maand geleden had ik een gezin en een huis in een paradijselijke omgeving [Hawaii, red.]. Ik leefde zeer comfortabel. Ook had ik de mogelijkheden om zonder een arrestatiebevel te zoeken naar jullie communicatie, het te doorzoeken en te lezen. Communicatie van wie dan ook, wanneer dan ook. Daarmee heb je de macht om het lot van mensen te veranderen.

Het is ook een serieuze overtreding van de wet. Het vierde en vijfde Amendement op onze Grondwet, artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en talloze statuten en verdragen verbieden zulke enorme, alomtegenwoordige controlesystemen. Hoewel de Grondwet van de V.S. stelt dat dit soort programma's illegaal is, argumenteert mijn overheid dat geheime rechterlijke uitspraken waar de wereld niets over mag inzien op de één of andere manier illegale zaken legitimeren. Deze uitspraken corrumperen de meest fundamentele opvattingen van recht: dat het gezíen moet worden om gedaan te kunnen worden. Immorele dingen kunnen niet moreel gemaakt worden middels geheime jurisdictie.

Ik geloof in het principe dat werd verklaard in Nürnberg in 1945: "Individuen hebben internationale plichten die boven de nationale verplichting tot gehoorzaamheid uitstijgen. Daarom hebben individuele burgers de plicht om nationale wetten te overtreden om te voorkomen dat misdaden tegen de vrede en mens(elijk)heid zich voordoen."

Derhalve deed ik in mijn opinie het juiste, door een campagne op te starten om deze misstanden te corrigeren. Ik probeer mezelf niet te verrijken. Ik heb niet geprobeerd Amerikaanse geheimen te verkopen. Ik heb niet met welke overheid ook samengespand om mijn veiligheid te garanderen. Integendeel - ik maakte wat ik wist openbaar zodat wat ons allen aangaat, ook in het daglicht bediscussieerd kan worden, en ik vroeg de wereld om gerechtigheid.

Die morele keuze om publiekelijk te maken hoezeer spionage ons allen aangaat is mij zwaar gevallen, maar het was het juiste om te doen en ik heb er geen spijt van. Sinds die tijd hebben De overheid en veiligheidsdiensten van de VS geprobeerd mij als voorbeeld te stellen, een waarschuwing naar alle anderen die zich zouden kunnen uitspreken zoals ik deed. Ik ben statenloos gemaakt en word opgejaagd voor mijn politieke uiting. De regering van de V.S. heeft me op no-fly-lijsten geplaatst. Ze eiste van Hong Kong mij buiten het raamwerk der wet om terug te sturen, in directe overtreding van het non-refoulementsbeginsel - internationaal volkenrecht.

[De regering] heeft gedreigd met sancties tegen de landen die voor mijn mensenrechten wilden opkomen, alsook tegen het asielorgaan van de V.N. Ze heeft zelfs voor het eerst ooit de stap genomen, militairen van bevriende landen een Latijns-Amerikaans regeringstoestel aan de grond te laten houden, op zoek naar een politieke vluchteling. Deze gevaarlijke escalaties vertegenwoordigen een gevaar voor niet alleen de waardigheid van Latijns-Amerika, maar voor de basale rechten die elk mens deelt in elk land: om vrij van vervolging te kunnen leven, om asiel te kunnen aanvragen en er ook gebruik van te kunnen maken.

Zelfs met die historisch disproportionele agressie, blijven er landen, door de hele wereld verspreid, die me hulp en asiel hebben aangeboden. Ik respecteer deze landen, waaronder Rusland, Venezuela, Bolivia, Nicaragua en Ecuador, en wil ze danken voor het als eersten tegen mensenrechtenschendingen op te staan die door de machtigen, in plaats van de machtelozen, worden gepleegd. Door het opgeven van hun principes te weigeren in de aanwezigheid van intimidatie, hebben ze het respect van de wereld verdiend. Ik ben van plan om naar elk van deze landen af te reizen om mijn persoonlijke dank aan hun volkeren en leiders over te brengen.

Ik kondig vandaag mijn formele aanvaarding aan van alle aangeboden hulp en/of asiel die mij al is toegereikt, alsook alle hulp die in de toekomst nog zou kunnen worden gegeven. Met bijvoorbeeld de door de Venezolaanse president Maduro goedgekeurde asielaanvraag is mijn asielstatus nu formeel, en geen enkel land heeft het recht om mijn recht om van dat asiel gebruik te maken, in te perken of te verstoren. Zoals we hebben gezien, echter, zijn er overheden in West-Europa en Noord-Amerika die zich bereidwillig hebben getoond om buiten de wet te opereren, en dit gedrag zet zich tot op heden voort. Deze onwettige bedreiging maakt het onmogelijk voor me om naar Latijns-Amerika af te reizen en het asiel te accepteren.

Deze bereidwilligheid van machtige landen om buiten wetten om te handelen, vertegenwoordigt een gevaar voor iedereen op aarde en mag niet worden toegestaan voort te bestaan. Daarom vraag ik jullie hulp om garanties af te dwingen die mij een veilige overtocht naar de relevante landen mogelijk maken. Ook vraag ik tot de tijd dat de [overtredende] landen zich aan de wet gaan houden en ik zonder problemen af kan reizen, asiel aan in Rusland. Ik zal mijn asielaanvraag vandaag deponeren en hoop dat-ie snel wordt goedgekeurd. 

Mochten jullie vragen hebben, dan zal ik die proberen te beantwoorden. Dank u.

Met dank aan TR_Blunt voor de link.